WOMEN OF INFLUENCE

MARITIME ECONOMIES

Η Ναυτιλιακή και Οικονομική free press εφημερίδα Maritime Economies αφουγκραζόμενη την αλματώδη άνοδο των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στο Ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα με θέμα: «Women of Influence»,στο οποίο δόθηκαν προς απάντηση οι ερωτήσεις που ακολουθούν:

  • Πώς βλέπετε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με την κρίση;
  • Λειτουργεί η γυναίκα ανταγωνιστικά σε σχέση με έναν άνδρα σε μια επιχείρηση;
  • Ποιά ήταν μέχρι σήμερα η δυσκολότερη στιγμή στην επαγγελματική σας δραστηριότητα;
  • Από σχετική έρευνα φαίνεται ότι στις επιχειρήσεις που ηγούνται γυναίκες έχουν καλύτερη κερδοφορία σε σχέση με αυτές που ηγούνται άνδρες. Ποια είναι η γνώμη σας επάνω σ’ αυτό και τι έχει δείξει η προσωπική σας εμπειρία;

 

 

ΒΙΚΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ FOUNDER VSN HUB

Είναι σαφές ότι η χώρα μας δεν έχει πλαίσιο που αφήνει περιθώρια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι οι Έλληνες από την φύση μας είμαστε δαιμόνιοι και επιχειρηματικά μυαλά, που όμως διαπρέπουμε στο Εξωτερικό κυρίως διότι εκεί βρίσκουμε έδαφος, Υπάρχει βέβαια μια έξαρση νεοφυούς επιχειρηματικότητας, του λεγόμενου start up οικοσυστήματος με σκοπό την προαγωγή καινοτομικών ιδεών που μπορούν να δώσουν λύσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο η δημιουργία θερμοκοιτίδων αλλά και accelerators επιχειρηματικότητας βοηθούν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχω την χαρά να είμαι Μέντορας μιας start up που ασχολείται με Πολιτιστικά προϊόντα Τουρισμού στο EGG της Eurobank. Όλες αυτές οι προσπάθειες σκοπό έχουν να οδηγήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη, να καταλήγουν σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα που βασίζεται στην αειφορία και βέβαια να είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένη. Πέρα από Επιχειρηματική κουλτούρα προαπαιτείται να υπάρχει και αντίστοιχη κουλτούρα σε επίπεδο κράτους για να δίνει την κατάλληλη στήριξη. Δυστυχώς στην Ελλάδα όσοι επιχειρούν ζουν παρά πολύ δύσκολα και αντιμετωπίζουμε τεράστια εμπόδια.

Σε μια επιχείρηση, τα ταλέντα που διαθέτει μια γυναίκα είναι συμπληρωματικά με αυτά που διαθέτει ένας άνδρας. Δεν είμαι σύμφωνη με την ανταγωνιστική διάθεση σε μια συνεργασία γιατί αυτό δεν είναι ωφέλιμο και δεν οδηγεί σε αποτελέσματα θετικά. Είχα την τύχη να δραστηριοποιηθώ στην επαγγελματική μου πορεία και ως στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας, της Johnson and Johnson αλλά και ως ιδρύτρια μιας εταιρίας Marketing και Επικοινωνίας της Marketing Lead. Έχω βιώσει και από τις δυο πλευρές τι σημαίνει να συνεργάζεσαι με άνδρες και σε πολύ ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Έχω  καταλήξει ότι υπάρχει αρμόνια μεταξύ των δυο φύλων και όλο αυτό το θέμα είναι κυρίως θέμα προσωπικότητας ατόμου και όχι φύλου.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν στις Δυτικές χώρες και όταν έκανα projects Ευρώπη και Αμερική δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα διάκρισης φύλου. Τα πράγματα ήταν τελείως αντίθετα στην απόφαση μου να ανοίξω γραφείο της Marketing Lead στο Dubai. Τα Ενωμένα Εμιράτα είναι μεν ανοικτα σε πολιτισμικές διαφορές και θέματα gender equality αλλά τα projects αφορούν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου εκεί αντιμετώπισα εγγενή θέματα ώστε να μην μπορώ να λειτουργήσω.

Η παρουσία άνδρα είναι αναγκαία διότι η κουλτούρα αυτών των λαών δεν βλέπει την γυναίκα ως ισάξια business partner. Αυτό είχε και σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ να υλοποιήσω projects που μας είχε εμπιστευτεί πολυεθνική εταιρία εκεί στην Σαουδική Αραβία για παράδειγμα. Συνεπώς καταλήγω ότι μια γυναίκα σε σχέση με έναν άνδρα λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση στο κατάλληλο γεωγραφικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Η Επαγγελματική μου πορεία είχε πολλές δύσκολες στιγμές αλλά και πολλές μοναδικές και άκρως ενδιαφέρουσες. Εγώ μέχρι σήμερα ακολούθησα σε μεγάλο βαθμό το όνειρο μου. Ξεκίνησε το όνειρο με την ένταξη μου ως στέλεχος σε πολυεθνική εταιρία . Χωρίς να έχω πλήρη εικόνα τι σήμαινε αυτό, Κάλυπτε τις ανησυχίες μου, έδινε πεδίο να ξεδιπλώσω τα ταλέντα μου και να ανακαλύψω τι συμβαίνει επαγγελματικά σε ένα ευρύ πλαίσιο που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας.

Με αφορά ότι συμβαίνει στον πλανήτη και άλλωστε αυτή η περιέργεια μου είναι που με οδηγεί σε ένα ατελείωτο ταξίδι που μέχρι στιγμής έχει καλύψει πάνω από 40 χώρες στο διάβα μου. Οι δυσκολίες μου σε αυτό ήταν πολύ μεγάλες αλλά και τεράστιες προκλήσεις. Έπρεπε να αποδεικνύω κάθε μέρα και κάθε στιγμή ότι είμαι αποτελεσματική  και συνεχώς να βελτιώνομαι ως επαγγελματίας. Αυτό που είχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι η υπερπροσπάθεια να αποδεικνύω στους ξένους συνεργάτες αλλά και προϊστάμενους μου σε παγκόσμιο επίπεδο ότι ως Ελληνίδα είμαι αντάξια και ισάξια των ξένων. Ανέπτυξα την διπλωματία μου αλλά και την ευελιξία μου σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και τελικά επαγγελματικής επιβίωσης.

Ίσως τελικά δεν ήταν τυχαίο ότι διακρίθηκα ως 2η στην Ευρώπη και στους δέκα καλυτέρους σε όλο τον κόσμο στην Vistakon για μια χρονιά μπαίνοντας στο Johnson and Johnson President club.

Η ανάγκη μου να δημιουργήσω κάτι δικό μου, ήταν αυτή που με έκανε να προχωρήσω στην δημιουργία της Marketing Lead. H ανάγκη αυτή πήρε σάρκα και οστά μετά το πρώτο ταξίδι μου στην Αργεντινή όπου και έγινε η μεγάλη ανατροπή. Η επιβίωση μας από τους Ινδιάνους, χαμένοι κάπου στις Άνδεις στα 4.350 μέτρα υψόμετρο κοντά στην Βολιβία, ηταν η περιπέτεια ζωής που σε βάζει σε νέα μονοπάτια αντίληψης των αξιών.

Η επιχειρηματική μου δράση ξεκίνησε μετά από αυτή την ανατροπή. Όταν έχεις φτάσει σε ακραίες καταστάσεις αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες αλλιώς . Έτσι λοιπόν διαθέτω πάθος και αισιοδοξία που την ανανεώνω πια συνειδητά με σκοπό να αντιμετωπίζω τις πολύ δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε όλοι σήμερα.

Σχετικά πρόσφατα στα πλαίσια ενός εσωτερικού ταξιδιού αναζήτησης, αποφάσισα να κάνω μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Ακαδημία Πλάτωνα. Αυτή ήταν η άλλη μεγάλη μου εσωτερική ανατροπή η οποία μου άνοιξε δρόμους σκέψης και νέας οπτικής της ζωής. Πλέον εμπνέομαι από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και έχω εστιάσει στην χώρα μας μετά από περιπλάνηση ετών. Αυτό με οδήγησε στην δημιουργία του VSN HUB ενός κόμβου πολιτισμού οπου έχει σκοπό την ανάδειξη του Πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας  και την δημιουργία Ελληνικών πολιτιστικών προϊόντων με αποδέκτες τον Τουριστικό  χώρο αλλά και τις Πολυεθνικές εταιρίες κυρίως στο εξωτερικό. Είμαι σε μια πολύ δημιουργική φάση της ζωής μου και έχω συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα μας έχει τεράστιο πλούτο και πολιτισμού ιστορίας. Θα ήθελα να μπορώ να γίνω αντάξια  πρεσβευτής της. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να ήμασταν.

Από σχετική έρευνα φαίνεται ότι στις επιχειρήσεις που ηγούνται γυναίκες έχουν καλύτερη κερδοφορία σε σχέση με αυτές που ηγούνται άνδρες. Ποια είναι η γνώμη σας επάνω σ’ αυτό και τι έχει δείξει η προσωπική σας εμπειρία;

Την έχω διαβάσει αυτή την έρευνα και είμαι κάπως σκεπτική. Το αναλυτικό μυαλό των γυναικών και η ανεπτυγμένη διαίσθηση έχει πολλές δυνατότητες και βοηθά στο αποτελεσματικότερο management. Ωστόσο η τετράγωνη και απλή δομή σκέψης των ανδρών βοηθά στην πιο άμεση λήψη αποφάσεων. Είμαι οπαδός της άποψης ότι τα δυο φύλα μόνο όταν συμπλέουν απογειώνονται και τα οικονομικά αποτελέσματα και μεγέθη αλλά και οι προσωπικές σχέσεις γίνονται καλύτερες. Προσωπικά θαυμάζω τον απλό τρόπο σκέψης των ανδρών, αν τον είχα θα μου είχε λύσει αρκετά προβλήματα.

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης αποδεδειγμένα είναι αυτός που τελικά μετρά και όχι μόνο το IQ, ο δείκτης ευφυΐας. Ο δρόμος προς την κατάκτηση της Ευδαιμονίας άλλωστε δεν προαπαιτεί διαχωρισμούς φύλου, είναι κοινός και αυτό είναι τελικά το ζητούμενο.

Βίκυ Ευαγγελίου

Founder VSN HUB –Ancient Greek Culture in Tourism & Business

EU Business Mentor

President Site Greece siteglobal.com-Society of Incentive Travel Excellence

Women of Influence Interview

 

Most Recent Projects